2020. június 16., kedd

Jó napot kívánok, ez és ez vagyok, anonim láthatatlan, életvitelszerűen, valamint baszom alássan. Az szüremkedett be a minap a mikrovalóságomba - ami ténylegesen nem valóság, ezt jól tudom, vagyis inkább jól sejtem, de mivel ez az egyetlen ami az enyém és elidegeníthetetlen tőlem, nem igen van más választásom minthogy igazodjak valamiféleképpen hozzá. A tudomásul vételeim nem jelentenek feltétlenül jóváhagyást. Szóval lassan növekvő felhőként az gomolygott tizenkét és fél centiméterrel a koponyám felett, hogy szükségmegoldás vagyok. A testem szükséglakás, bár momentán semmi szükség rá. Jól csak a szükségállapotával lát az ember, ami igazán lényeges az lényegtelen. 
A szükség nagy úr - mondhatnám, hogy ezt gondoltam volt a felhő ellen, de nem gondoltam én semmit, csak most írom, utólag okoskodok, páváskodok, teszem a szépet magamnak. A szükségmegoldások virtuóza. Lehet még az is, hogy mindig is az voltam, de azt úgy ahogy elhessegettem, mert a voltot azt javaészt nem is mindig én csináltam általában, a volt megélése úgy alakult esetemben, hogy más által tárgyiasult, azaz szubjektíve megélhetetlen. Nem tudok magamból részt vállalni, magamat birtokba venni meg pláne. Arra ott vannak a mások. Egy gyarmat ne akarja leigázni magát, kérem szépen.
Jó lenne tudni, hogy ezek a felhők honnan jönnek, hova mennek, mit akarnak és miért az én fejem felett tizenkét és fél centiméterrel érzik a legjobban magukat, ha ugyan jól érzik. Hogy mondhatom-e azt, hogy ezek az én felhőim. És ha ez utóbbi derülne ki végül, tudnék-e örülni ennek a hirtelen jött, potya birtoklásnak. Azt hogy kezdeni tudnék-e azt direkt nem kérdezem meg magamtól, mert jól tudom a választ, vagyis inkább sejtem. Talán többször is van nekem erős sejthetnékem, mint az egészséges volna, azt nem mondanám, hogy szeretek sejteni, de tudok. Szokok sejteni, tán így. A fejem fölötti örvények, magasnyomású anticiklonok és a velük járó migrének tartják bennem a tarthatatlant, ez biztos tagbaszakadt életösztönnek látszik kívülről - így sejtem - de amúgy meg csak önfarkába harapó közöny. Sokszor elképzelem, hogy néhány emlékem kihullik majd belőlem így, akár egy kövér kullancs, aki már elundorodott a gazdalélektől. 

Hogy messzire ne menjek, nem szoktam - otthonülős típussá váltam - valamelyik nap mégis mentem az utcán és elfogott az érzés, hogy nem is látszom. Semmi nem utalt rá, hogy ne lenne így. Mentem lassan, gyorsan, vágtam ilyen és olyan ábrázatot is, hogy a rajtam kívüli viszonyulásából lemérjem és tisztában lehessek láthatatlanságom mértékével. De semmi reakció, semmi birtokba vétel. A rajtam kívüli hallgatott, még levélre se válaszol, a fejem tetejére is állhatok én itt, gondoltam, de akkor már jó ideje a fejem tetején álltam, és hát azóta is. De akkora már nem is hallatszottam, bazi nagy láthatatlan csend voltam, sok éves csend, de olyan természetesen, mintha mindez a világ legtermészetesebb dolga volna. Itt írom most ezt megnémulva, láthatatlanul. Csodálkozzak-e azon, hogy ezt nem lehet komolyan venni? Csodálkozni mondjuk azt már tényleg nem, de azért néha van az, hogy reggel ébredés után el se tudom hinni. Kínomban olyankor eltekintek magamtól, tizenkét és fél centire a fejem fölé. Felhőjáték. Monodrámás csizmát visel a babám. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése