2007. szeptember 21., péntek

Volt a Máli néni. Egy testes cigányasszony. Második szomszéd. B L-ék helyére költözött be, akik az idől szavát meghalva mentek a panelba, bele az összkomfort kellős közepébe. És Máli nénit kaptuk helyete. Vele együtt Lajost a férjét, a valószerűtlenül sovány bányászt, akit utcán sosem lehet látni a barna svejcisapkája nélkül. Egy nap kétszer lehetett látni, egyszer amikor munkába ment, egyszer meg amikor hazajött. Kerékpárral járt és nagyon lassan tekerte a pedált, olyan volt kicsit mintha élvezné a mozdulatot, bár tekintete közönyről árulkodott, nem is az utat nézte, hanem valami nem létező pontot maga előtt. Keveset beszélt, mondták a szomszédok, hogy talán néma, de én egyszer a Máli néniék ablaka előtt hallottam, hogy azzt mondta egyszer, hogy az isten bassza meg. Lajos, amikor haza fele jött, akkor két klecnire rákalapácsolt egy ácskapcsot, és a bicikli csomagtartójára tette keresztben. Erre mondták azt, hogy bányász diplomata táska.
A Máli néni az első héten jött át először hozzánk, kis falkon kupakja volt a kezében és anyámtól kért némi wu2 sampont, nem sokat, csak egy hajmosásnyit. Aztán így ment ez minden vasár és ünnepnapokon. Máli néninek volt egy lánya. Bizton állíthatom, hogy az összes nők között akiket valaha láttam a legrondább. Mégis valami különös oknál fogva csak úgy dongtak körülötte az ivarérettek. Főleg akkor voltak a házvégében a legtöbben amikor alkonyodott. Máli néni pedig olyankor kikiabált az ablakon, hogy Iriiiiinke. És Irinke olyankor eldobta a cigarettát és haza ment.
Olynkor azt mondta a Máli néni még, hogy ez a lány nem bír a picsájával. Nekem fogalmam sem volt arról, hogy ez mit jelent. NEm értettem mi dolga lehet egy kamaszodó lánynak önnön picsájával. Aztán tényleg Máli néninek lett igaza, mert egyszer az Iriiinke egyszer a kert végében töltött pásztoróra után úgy maradt. De ezt senki se tudhatta meg. Máli néni különös lebernyeges ruhákba öltöztette Iriinkét. Sokáig semmi nem változott. Vasár és ünnepnapokon jött, de már azt mondta nem kér drága wu2-t, tud ő ultrával is hajat mosni, hanem ha adnánk neki néhány darab savanyú ubrorkát azt nagyon megköszönné.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése