2007. október 26., péntek


Van, ami borzasztóan egyszerű. Például ilyen a szösz is. A szösz az olyan, hogy röpdös gondtalanul a légben, és majdnem mindig egy férfizakó vagy pulcsi, esetleg háromnegyedes kabát vállát választja ahhoz, hogy megpihenjen. Egy női blúz, vattakabát vagy pulóver erre valamiért alkalmatlan a számára. A szösz persze azt hiszi, hogy választásai esetlegesek, de látni való, hogy egyáltalán nem azok. Valójában a szösz egy aljas dög. A szösz lesújt. Ne üljünk fel a könnyedségének, a szösz gonoszabb, mint az országunk összes kórházi portása együttvéve. Normális férfi úgy fél tőle, mint egy normális liberális a turulmadártól. Amikor a szösz már kiválasztotta a vállat, és kimeríti a textilbe kapaszkodás minősített esetét, akkor ér oda a nő. Innentől két eset lehetséges:



1. A nő ismert, a találkozó hosszas egyeztetés utáni szárbaszökkenés módszerével foganatosítva, ismert köztéren történő sertepertéléses technikai elemek választékos alkalmazásával. A férfi alig várja, hogy elmondja, egész álló nap töprengett valamin, nem hagyta nyugodni a dolog, világnagy titkok közelébe akart dörgölözni, és lám, nem is volt ez hiábaság. Jutott valamire. A férfi nekilát, és ahogy mindig, hibát vét, elkalandozik, eszmefuttatásai elcikornyásodnak, nem jól ragadja meg a tényvalót.
Mondandója szétfolyik, unalmassá válik. A nő tekintete kapaszkodót keres, egy kicsit balra és egy kicsit le. A vállra.
A férfi nem sejti, hogy veszélyben van, a szösz mindig alattomosan támad. A nő hunyorogni kezd. Már-már fókuszál. És amikor a férfi ott tart, hogy: és ebből az következik egyenesen, hogy... Ekkor elindul a nő keze, és azt mondja - miközben megragadja a szöszt,  hüvelyk- és mutatóujj közt sodorgatva - , hogy aha. Azt hogy, aha, vagy méginkább ahha.



2. A nő nem ismert, csak összesodorta  vele a metró szele a férfit.  A Moszkva tértől kezdi el fixírozni. A férfi semerre néz, egyrészt mert metrón nem ismerkedik, csak feszeng, hogy olyan felületet találjon, ami nem reflektál. A Batthyány térnél látni lehet, hogy a nő már ideges. Az Astoriánál fantomszösztelenítő mozdulatokat tesz az ujjaival, a retikül takarásában. A férfi a Blaháig utazik, felefelé a lépcsőn eliszkol a szösz. Keresi a következő áldozatát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése