2007. november 11., vasárnap


Egy villamoson ülünk. Valamikor. Nyár van és kora este, nagy és nehéz szagos este, talán augusztus. Egy villamoson ülünk, anya meg én. Nem az én anyám, hanem az anya. A kanyaroknál egyszerre táncol az összes kapaszkodó, és mi is úgy biccentjük a fejünket, velük együtt. Mi vagyunk a vendégek. Tartunk. Valahonnan valahová. Anyám a fiát nézi, nem engem, hanem a fiút. A fiú pedig látja, hogy anya szép, a haja frissen ondolálva, arca tükröződik a szerelvény ablaküvegén, és az az ottani arc, ha lehet, még szebb mint a valóságos. Hosszú az út, és egyszer át is kell szállni a közvágóhídnál. Közben tél lesz, vacak betonváróban reszket az anya és a fiú, a hófelhők közül nézi őket a szentlélek. A fiú rugdossa a jégcsapokat egy villanyoszlopról, és közben elolvas egy odaragasztott hirdetést. Özv. Sóváry Elemér táncórákat ad. A vágóhídon marhák kontúrjai látszanak, szürke és fehér felhőket lehelnek, világít a szemük, ha elmegy egy autó. A fiú olyankor hunyorít. Aztán már megint egy villamoson ülnek, az anya és a fiú. A fiú az anya arcát nézi, és néz egy másik arcot is. Amelyik tükrözödik az ablakon, egybe is olvadna a kinti világgal, de az csak átrohan rajta.
Anya tükörarca szép, kissé kócos, de frissen van festve, újabban őszül.
Átrohan anya arcán a Fővárosi Húsipar, a Fegyver- és Gázkészülék Gyár, a XX. kerületi közkórház, egy postahivatal, az ismeretlen katona emlékműve és egy zöldséges bódé. És az anya hagyja, hogy ez rengeteg dolog átmasírozzon rajta. És akkor a fiú az egész út során először szól az anyához.
- Emlékszel, hogy a kanyar után mindig gázszag van?
- Igen.
Azelőtt, azóta sem beszéltek erről. De mindketten tudták ezután már mindig, hogy közösen fogják várni azt, hogy mi lesz a kanyar után. A gázszag lesz az a pont, amikor a legközelebb lesznek egymáshoz. Egymásra néztek ilyenkor, de soha sem beszéltek. Néha volt úgy, hogy elmosolyodtak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése