2007. február 16., péntek

Kellene belém egy hős. Hiányzik nekem nagyon, és biztos nem is csak nekem, aggályok fogalmazódnak meg ezt illetően bennem. No, nem az aki harsány és nagypofájú és ezáltal képes elhitetni azt magával - és így mindenki mással is - hogy ő voltaképpen egy hős. Rendes hősre vágyom, olyat szeretnék, olyat akarok. Toporzékolni lenne kedvem. Csak egy olyan hős kellene belém, amit születésekor mindenki belé oda szerelnek, valahogy rádrótozzák a szülészeten, csak nem nagyon jön az ilyesmi szóba aztán. Mert tabu.
A kis hős is hős, ha felismerik. Először is a hős az nem száll el az első széllel, így aztán attól sem szorong, hogy mi van ha mégis. Mert nincsen mégis. Ez biztosan minden hősnek a sajátja. Nem tudom, most valahogy elbizonytalanodtam. Hogy volt e bennem hős valaha is. Hogy nem úgy van e hogy nekem ez a hősnélküliségem valami születési rendellenesség. Vállalható, de büszkeségre egyáltalán nem okot adó fogyaték.
Meg aztán, ha volt is bennem hős, akkor már az is érdekelne, hogy az hol lakott. Milyen viszonya volt hétfejű, sárkányokkal, ss tisztekkel, kórházi portásokkal, békákkal ijesztő pocsolyákkal.
A szememben nem lakhatott, mert az olyan mint egy malacé, valamire való hős ilyen helyet nem választhat magának hajlékául, marad tehát a tarkóm. A tarkóm meg gyakran fáj mostanában, szóval akkor lehet hogy nem is a tarkóm fáj, hanem ennek a valamikori hősnek a hűlt helye, az sajgatja.
Jó lenne tudni, hogy ha volt is valaha hősöm akkor hol van most, és mire fenekedik, mibe akar beleharapni, mit akar a feje tetejére állítani. Úgy hogy én nem tudok róla. Az elszabadult hősnél azt hiszem semmi sem veszélyesebb. Ezer kérdés aggaszt. Például, ha valakiből kiment egyszer a hős, van e mód őt visszaédesgetni, vagy az egész valami visszafordíthatatlan sorstragédia.
És mondjuk az ENSZ nyilvántartja e az ismeretlen, gazda nélküli hősöket, van e valami nyilvántartás, hogy ez az egész visszanyomozható legyen, lehetővé téve azt, hogy ujjammal rábökjek valamire és azt mondhassam, az a hős belőlem való.
És akkor aztán az  a hős jól tagolt lenne, sok árnyalattal teli. El se tudnám téveszteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése