2008. május 5., hétfő

A magyar-grúz megbonthatatlan barátság jegyében ismét lesz Grúz fesztivál a fővárosban. Idén is, mint azt megszokhattuk már a Gellérthegyen. Mivel a grúzok nemzeti eledele közismerten a gríz, a legnagyobb látványosság várhatóan a 40m3 tejbegríz lecsorgatása lesz a keleti oldalon, a délutáni órákban. Mivel ebben az időben a nap éppen a hegy másik oldalán óhajt tartózkodni, ott bukik le, a kisgazdaszékházat úgy ahogy van betekerik a szervezők alufóliával. Erre azért van szükség mert idén először a tejbegrízbe csillámmpor lesz keverve és az a pesti oldaról úgy fog teljesen kinézni, mint a valaha volt legpompásabb görögtűz, ami magyar. Ez okból szívesen veszik a szervezők, ha a pesti lakosok a megszokottnál előbb kihelyezik az érlelendő kovászos uborkáikat az ablakpárkányaikra, mert ezzel jelentősen megnövelhetik a visszatükröző felületet.
Ahogy ereszkedik le ez az édes massza a tájba, hát az valami pazar lesz, az eljárás le is van védve egyébként, Tájbagríz®  néven. Az esemény időtartama alatt hajóvonták találkozása tilos, Apatinnál apad.
És még ezzel korán sincs vége mert a Szabadság-szoborba egy vékony keresztmetszetű alumínium csövet helyeznek el, ami felfut egészen a lúdtollig amit tart, és ez utóbbi két végére apró, huzagolt furatokat készítenek. Oda kompresszoral fogják felnyomni a maradék 8m3 megszínezett tejbegrízt, az egyik felén kék, a másik felén sárga színben fog spriccelni - mivel jövőre ukrán-magyar barátság éve lesz és ezzel a záróképpel búcsúzik ez a tájbabaszott revűköztársaság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése