2006. augusztus 25., péntek

Legyen egy fa. A helye legyen tetszőleges, valóságos, de tetszőlegessége a valóságból kiragadott. A helyet itassa át a kétségbeesés, csak nekünk. A fa, fajtáját tekintve legyen ecet, megjegyezhetősége okán, az évszak pedig késő tavasz, csak úgy. A fán legyen egy gyerek, akiről véljük azt: megrettent, visszakivánkozott. és most erre használta az evolúciós létrát. Nézzünk most a fa tövéhez. Két falun nevelkedett, loncsos kutya dühös vicsorgását látjuk. El vesszük tekintetünk, nem bírjuk már az erőszakot. Vissza a fára. Az 5 éves két ág közé paszírozza be magát és lefele néz. Éppen oda, ahonnan az imént menekítettük el a tekintetünket, nem bírván a látványt. A kutyák nem érdekesek többé számunkra, igazából soha nem is voltak, csak az számít mostantól ami fönt van, ott fognak megtörténni a dolgok. A fogak között kiszivárgó, elfelejthetetlen szavak, a lombok közt tanyázó bénító félelem. Belehallgatunk a jelenetbe és tudomásul vesszük, hogy az 5 éves azt mondja: nekem így ez nem kell, azt már mi gondoljuk utána, hogy: basszameg.
Az 5 éves még nem használ trágár szavakat, nem azért mert ne tudna legalább tizet, de attól tart, a szájára vágnak. Kétségbe esése így marad örökre megfogalmazatlan. Amikor már hátat fordítottunk az egésznek, akkor gondolkodunk azon, hogy mit érthetett azon: nekem így ez nem kell. A magasság nem kell, vagy a fa tövében csaholó kutyák nem kellenek? Vagy az egész nem kell, úgy ahogy van? Az életre gondol, amiről hirtelen sejtései lettek, az utasítaná el magától? Ha minden ilyen borzasztóan nehéz, akkor marad e más azon kívül, hogy sem ég sem föld, azaz a sehol? Marad e a csalt lebegésen kívül valami is ennek az 5 évesnek? Vagy azt érthette alatta, hogy tudja ő, nagyon is jól tudja, hogy így van rendjén minden, rendjén az ahogy belesimul ebbe a közhelyes képbe, tavaszba, kutyába, fába, de mindez mégis valahogy elfogadhatatlan?
Kilyukadt a világkép lufija és most lefele görbül a szája? 
Óra indul, a megfejtési határidő néhány évtized, és annyit mondhatok, minden álságos híresztelés ellenére nem lesz nyeremény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése